Георги Пирински за българското председателство на Съвета на ЕС

"Българското председателство пропусна златна възможност, не просто да осигурява гладко протичане, а да постави централния въпрос за ЕС– как се преодоляват разломите; как се постига друго качество на европейската интеграция, преди всичко социална“. Това каза от трибуната на Народното събрание евродепутатът - социалист Георги Пирински по време на дебатите по отчета на премиера Бойко Борисов за Европредседателството.

Той отбеляза, че към средата на мандата на българското председателство, евродепутати от други държави и политически семейства са започнали да споделят позитивните си  впечатления от начина, по който се провежда то - от компетентността, способността за водене на заседанията на най-различно равнище. „Тези изрази на признание бяха смесени с почуда- как така, от българска страна има такава впечатляваща компетентност. Възникват два въпроса: защо е това учудване и достатъчна ли е статистиката за закрити досиета за положителна оценка?“, коментира евродепутатът.

По думите му, основанието относно първия въпрос е обстоятелството, че в ЕП образът на България съвсем не е позитивен, като има сериозни съмнения за ширеща се корупция, за неовладяна престъпност и неефективност на държавните институции. В тази връзка той отбеляза, че един седмичник, списван на английски, в продължение на месеци е захранвал евродепутатите с ужасяващи информации за корупция и всевъзможни безобразия в управлението на страната, на фона на които един единствен гражданин изпъква с пълната си непричастност към такива явления – Делян Пеевски. Социалистът припомни, че въпросът с корупцията е възникнал и при отчета на премиера Борисов в Страсбург, който тогава е уверил, че с новия орган „и този въпрос ще бъде решен“. “Дано, но и дали“, коментира Пирински.

Георги Пирински подчерта, че вторият въпрос е свързан с политическата оценка на нашето председателство. Той обърна внимание, че в уводния текст на Решението на Народното събрание от 1 декември миналата година относно проекта за програма на българското председателство, на първо място се изразява увереността на народните представители, че първото българско председателство предоставя възможност Република България да засили ролята си в определянето на дневния ред на ЕС в отговор на очакванията на гражданите за сигурна, солидарна обединена и социална Европа.

„Тук, струва ми се, е и основната слабост, ако щете и пропуск, на тази възможност“, каза евродепутатът. Според него Българското председателство е приело тезата, че тъй като има нови изисквания за отбрана, за сигурност, естествено е фондовете за досегашните основни политики - кохезионната и селскостопанската - да бъдат съкратени. „Това е дълбоко спорна и неприета от Групата на социалистите и демократите теза. Новите предизвикателства изискват нови средства“, заяви той.

В тази връзка Пирински се обърна към министър-председателя Борисов с пряк въпрос, как ще обясни твърдението си, че българското председателство е гарантирало запазването на кохезионната политика, след като „предварителните данни сочат, че средствата за кохезионната политика като цяло се намаляват с 10%, с цели 45% се съкращават средствата за  Кохезионния фонд; с 27% са по-малко за морско дело и рибарство; над 10% са съкратените средства за Европейския социален фонд“. Въпрос, на който премиерът Борисов въобще не намери за необходимо да отговори.

В същата връзка Пирински припомни констатацията на  вицепремиер Дончев, че  ЕС навлиза в Многогодишната финансова рамка без ясни цели, без приета стратегия, без премислен план „Тази оценка се повтаря и потвърждава от Европейската сметна палата, която призовава ЕС в месеците, които предстоят, да изработи ясни цели, да ги дефинира, да дефинира допусканията във финансовата рамка в изпълнение на тези цели и тогава да пристъпи към нейното приемане“. 

В заключение Георги Пирински подчерта, че отговорът на множеството предизвикателства пред ЕС днес „ не е национализмът, а суверенната демокрация. Вчера беше годишнината на нашата Конституция. Тя говори за България като парламентарна република, която почива на народния суверенитет. Нека него да укрепваме“, призова той.