"Атентатът'1925. Денят, в който се отвориха портите Адови"

Под мотото "Фашизмът не е мнение, фашизмът е престъпление" премина премиерата на книгата на Велислава Дърева - "Атентатът ‘1925. Денят, в който се отвориха портите Адови". В препълнения книжен център "Гринуич" в София видни историци и общественици изтъкнаха важността на книгата, която представлява историческа и публицистична дисекция на атентата в църквата "Света Неделя от16 април 1925 г., трайно белязал политическия и обществен живот в България.

 „Книгата описва едно състояние на българското общество от онзи период, което ужасява с дълбочината на ненавистта и омразата, която нагнетява въздуха до непоносима горещина, до изключителна степен на жестокост, която проявяват палачите на интелигенцията, както казва Велислава, на всичко в ляво, което не е съгласно с режима от 9 юни“, каза евродепутатът Георги Пирински. Според него няма как убийствата на Гео Милев, на Йосиф Хербст  да бъдат третирани като „криминални деяния“. „Очевидно е, че това да политически престъпления, предизвикани от политически мотиви и изпълнени по политическа поръчка. Нека да дискутираме. Но като първо условие, нека да прочетем книгата“, допълни Пирински.

Той обърна внимание на думите на двама членове на ЕП (Гийом Балас и Серджо Коферати), евродепутати от Групата на социалистите и демократите, които са намерили място и на страниците на книгата „Атентатът ‘1925“: „Всички принципи и идеи, върху които е изграден ЕС са продукт на антифашистката култура и борба. От Манифеста от Вентотене на Алтиеро Спинели, Ернесто Роси и Урсула Хиршман по време на режима на Мусолини, до създаването на Съвета на Европа и Европейската общност след Втората световна война. Спойката тогава на различните политически сили беше именно антифашизмът. Загубата на тази важна връзка с миналото обяснява мизерното настояще на Европа”.