Положението във Венецуела

ЕС е длъжен изцяло да подкрепи постигането на споразумение на разговорите между венецуелското правителство и опозицията при домакинството на президента на Доминиканската република. За целта:

Първо, ЕС е длъжен да отхвърли по недвусмислен начин съвършено недопустимите заплахи на президента на САЩ и неговата администрация да предприемат военна интервенция срещу Венецуела.

Второ, да призове за незабавно прекратяване на наложените от САЩ финансови санкции, тъй като лишаването на венецуелската икономика от нейните валутни постъпления рискува да превърне сегашната хуманитарна криза в страната във всеобхватна хуманитарна катастрофа.

Трето, да прикани представителите на опозицията да се върнат на масата на преговорите с правителството за съвместно усилие да се постигне споразумение относно предстоящите президентски избори.

Последните допитвания сочат, че цели 50 процента от венецуелците смятат, че Уго Чавес е бил добър президент. Единственият начин за преодоляване на дълбоката поляризация на венецуелското общество е отказът от насилие в полза на преговорите за постигане на споразумение.