Комисия в Европарламента отказа подкрепа за СЕТА

На 8 декември т.г. Комисията по заетостта и социалната политика прие становището, внесено от евродепутата социалист Георги Пирински, призоваващо Комисията по международна търговия да препоръча на Европейския парламент да откаже да даде съгласие по проекторешението на Съвета на министрите за сключване на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) между Канада, от една страна, и Европейският съюз и неговите страни-членки, от друга страна.

Преди окончателното гласуване на становището, Социалната комисия отхвърли три поправки, внесени от депутати от Европейската народна партия и либералите, предлагащи даването на съгласие.

Становището, подкрепено от мнозинството в Социалната комисия  представлява важно постижение за всички европейски граждани, работници, синдикати и НПО, както и местни и регионални власти и в ЕС, и в Канада, които се борят за възприемането на нов подход към търговските споразумения, който да осигурява необходимите гаранции за трудовите, социалните и екологичните права, пълно съблюдаване на основните демократични принципи и процедури и съхраняване на  правомощията на публичните власти да законодателстват и регулират в полза на публичния интерес и на утвърждаването на общото благо.

Резултатът, постигнат в Социалната комисия на днешната дата е сериозен стимул в полза на възприемането на такъв подход при вземането на предстоящите решения, както в Европейския парламент, така и в националните парламенти на страните-членки по СЕТА, както и по другите всеобхватни търговски и икономически споразумения, по които понастоящем се водят преговори.