Пирински към Малмстрьом: СЕТА не издържа теста за заетост и заплати

Основен акцент в днешното заседание на Комисията по заетост и социални въпроси на Европарламента бе Всеобхватното икономическо и търговско споразумение с Канада (известно като СЕТА). По време на заседанието евродепутатите дискутираха СЕТА с комисаря по търговските въпроси Сесилия Малмстрьом, както и проектостановището на евродепутата социалист Георги Пирински, който е докладчик по СЕТА в Комисията по заетост и социални въпроси. В проектостановището си Пирински предлага да не се дава съгласие за сключването на СЕТА.

Дискусията с комисар Малмстрьом се съсредоточи върху три въпроса, които са повдигнати в проектостановището на Пирински: работни места, заплати и малки и средни предприятия. В отговор на въпрос на Пирински комисар Малмстрьом не можа да даде убедителни данни, че СЕТА ще доведе до бум на растежа и заетостта в ЕС. Заплатите също няма да се повлияят положително от Споразумението и както става ясно от редица изследвания върху СЕТА, неравенствата в доходите ще се увеличат. Малките и средни предприятия също ще бъдат потърпевши поради неравната конкуренция със северноамериканските компании.

Редица евродепутати обърнаха внимание върху дисбаланса в защитата на трудовите и социалните права и правата на инвеститорите. За разлика от инвеститорите, които ще получават желязна защита от специален съд, за защита на работниците се предвиждат единствено консултации. 

В отговор на атаките от десницата (ЕНП, АЛДЕ и консерваторите), че  отхвърлянето на СЕТА е проява на популизъм и протекционизъм, представители на социалистите и демократите, зелените и левите отвърнаха, че те са „за“ развитие на международната търговия, но по начин, който защитава интересите на всички, особено на най-засегнатите сектори.