Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент проведе дискусия за финансовите инструменти и Кохезионната политика

Вчера, 20 ноември, в София се проведе дискусия на тема „Финансовите инструменти за целите на Кохезионната политика 2014-2020. Какво, кога, как?“.

Мероприятието бе организирано от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент и събра широко представителство на европейски депутати, български народни представители, работодателски организации и академичните среди. Специален гост на събитието бе председателят на Националния съвет на БСП Михаил Миков.

В уводните си думи Георги Пирински, евродепутат и инициатор на изследване по темата в Европейския парламент, очерта новата правна рамка на финансовите инструменти за следващия програмен период. Той коментира очертаващата се тенденция за все по-широка употреба на финансовия инженеринг, като предупреди и за някои рискове, свързани с нея. Според него този начин на финансиране изправя институциите пред предизвикателството за намиране на точния баланс между частния интерес, доминиращ при употребата на пазарни инструменти, и търсения по-общ публичен ефект от реализацията на даден проект. Именно в светлината на подобно равновесие следва да се търсят и отговорите на въпросите какво са финансовите инструменти, кога и как те биха могли да се използват.

От своя страна Илияна Йотова, в качеството си на член на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, постави в центъра на дискусията проблемите на българските региони и перспективите пред тяхното развитие.

В последвалия откровен разговор представители на бизнеса и наблюдатели обсъдиха проблеми, идентифицирани през предишния програмен период и възможните техни решения. Цветан Симеонов, председател на УС на Българската търговско-промишлена палата, определи трудния достъп до финансиране като една от трите големи пречки пред развитието на българския бизнес, наравно с корупцията в администрацията и непрестанно изменящото се законодателство. Ивелин Желязков, директор „Тристранно сътрудничество“ в Асоциацията на индустриалния капитал в България обобщи „грешките на растежа“ в четири категории – безумни изисквания за отчетност; нееднозначни и променящи се правила; не добро приоритизиране; и липса на достатъчен административен капацитет. Зам. председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков приветства дискусията, подчерта нуждата от анализ на случилото се до сега и наблегна на необходимостта от по-добро планиране.

Засегната бе и актуалната тема за създаването на нова структура, наречена Фонд на фондовете. Георги Пирински изрази съжаление, че информацията за нея е още твърде оскъдна. В заключителното си слово той отново напомни общата цел, в която следва да се впишат и финансовите инструменти, а именно сближаване на българската икономическа реалност с тази на по-напредналите европейски държави.