Дискусия „Реформата на пенсионно-осигурителната система в България в контекста на европейската Бяла книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии”

По инициатива на Георги Пирински в София беше проведена дискусия „Реформата на пенсионно-осигурителната система в България в контекста на европейската Бяла книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии”

По инициатива на евродепутата Георги Пирински Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент организира на 20.02.2015 г. в хотел „Сенс“ в гр. София дискусия на тема „Реформата на пенсионно-осигурителната система в България в контекста на европейската Бяла книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии”. В дебата участие взеха евродепутатите от левицата Георги Пирински и Илияна Йотова, народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Георги Гьоков, управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков, президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, представители на държавни институтции, синдикати, работодателски организации и експерти. Модератор на събитието бе доц. д-р Емилия Масларова.

Във своето изказване при откриването на дискусията Георги Пирински постави акцент върху целите на реформите в пенсионно-осигурителни в рамките на Европейския съюз: адекватност – пенсиите да предпазват от риск от бедност и социално изключване, да дават възможност за достоен живот, да осигуряват участие в обществения и културния живот въз основа на солидарност между поколенията; устойчивост – съчетаване на политики за висока заетост и продължителен трудов живот, съчетани с мерки за подходящи условия за работа за възрастните хора; сигурност – пенсионните системи да са съобразени с променящите се условия и динамиката на трудовия пазар, да стават все по-прозрачни за размера и осигурителните вноски. Крайната цел на реформите в системата трябва да бъде поддържане и укрепване на доверието на гражданите. Господин Пирински представи основните направления и мерки, включени в Бялата книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии, като постави акцент върху необходимостта от осигуряване на адекватност и стабилност на публичните пенсионно-осигурителни схеми, като основа за гарантиране на доходите на хората, излизащи от пазара на труда и осигуряването на възможности за по-дълъг трудов живот на възрастните хора. В заключение той направи и преглед на специфичните препоръки за България в рамките на европейския семестър, свързани с реформите на пенсионно-осигурителната система.
Народният представител от левицата Драгомир Стойнев представи идеите на БСП за промени в пенсионната система. Според него най-важните цели на реформата от 2000г. не са постигнати и пенсионната система е в тежка социална и финансова криза, с продължителна загуба на доверието. Стойнев продължи, че основната цел е брутният коефициент на заместване за новоотпуснатите пенсии за осигурителен стаж и възраст да достигне не по-малко от 60%, а нетният – 75% от дохода при пенсиониране. Той представи и конкретни мерки за промени. Една от тях е минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде изчислен на база обективен измерител на жизненото равнище (линия на бедност или „референтен” бюджет – кощница от стоки и услуги). Според Стойнев е нужно преустановяване, в средносрочен план, увеличаването на пенсионната възраст за жените и мъжете. За хората, влезли на пазара на труда след 2000 г., пенсионната възраст може плавно да нараства, но до не повече от 65 години за жените и мъжете.
Депутатът от левицата Георги Гьоков акцентира върху предложенията на БСП за т.нар. гъвкаво пенсиониране, което е насочено към хората в предпенсионна възраст и им дава право при недостигащи възраст и/или стаж да се пенсионират. В обобщението на дискусията ервродепутатът от левицата Георги Пирински благодари за ползотворния дебат и акцентира върху актуалността на темата за пенсионната система и в контекста на ЕС, където предстои средносрочен преглед на стратегията за развитие Европа – 2020. Той изказа недоволство от факта, че ЕК целенасочено бави този преглед.