Георги Пирински, евродепутат от ПЕС/БСП, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по Радио К2 и Канал 3 коментира актуалните политически теми.

Изборите за ЕП през 2019 г.

“Предстоят избори за Европейски парламент през май догодина. Пожелавам Ви дотогава да бъдете здрава, българска, червена ябълка в политиката на Европа и ако може да продължите тази линия при следващите избори. Ще се кандидатирате ли пак?”, попита Беновска и подари червена ябълка на Пирински и книгата “Беновска пита Ахмед Доган”.

От своя страна Георги Пирински подари на Беновска три броя списания “Ново време”, което списание празнува 121 години. Това е списание на БСП и съдържанието му е свързано с идеите, политиката и практиката на партията. Това списание се старае да отговори на въпросите пред България днес. На въпрoса дали ще се кандидатира отново за евродепутат, Пирински каза, че все още не е решил.

“Защо се посветихте на политиката”, попита Беновска, подарявайки му клубната тениска с въпроса “Защо?”.

Пирински отговори, че не толкова се е посветил на политиката, вместо това политиката го е въвлякла.

Две години Корнелия Нинова е лидер на БСП

“Корнелия Нинова е втора година председател на БСП. Как оценявате нейните две години?”, попита Беновска.

Според Георги Пирински, Корнелия Нинова придаде един импулс на опозиционното поведение на БСП. Остава предизвикателството Нинова и ръководството на БСП да докажат, че могат да предложат различна и по-добра политика от тази на управляващите. Централният въпрос е добре ли се развива България. Наред с позитивните икономически показатели, кризата в обществото е много дълбока. Кризата в българското общество е материална и духовна.

“По “Пирински” ли си спестихте освен похвалата към Нинова и една критична бележка”, попита Беновска.

Георги Пирински каза, че не иска да говори за плюсове и минуси, а реалните възможности за промяна, които не се вместват в плюсове и минуси. Той каза, че е отправял доста ясни критики и предложения към Корнелия Нинова. “За мен спорното, вредното направление от дейността на г-жа Нинова е разделението между млади и стари”, посочи Пирински. Той цитира Нинова от заседанието на Младежкото БСП, която е казала, че старите от БСП са отстранени, за да могат младите да вървят напред. Трябва да има млади хора с енергия и усета на новото време. Но такава постановка, че младите са тези, които трябва да поемат цялата отговорност, е несъстоятелна.

Партия на народа ли е БСП?

“Партия на народа ли сте Вие или сте загубили това си озарение?”, попита Беновска.

Идейната основа на БСП е посветена на защита на работещите, на социалнослабите, на беззащитните и се старае да работи в полза на едно общество, което да бъде сплотено и солидарно. Тази идейна същност е недостатъчно осъвременена, осъзната и преведена в практика, посочи Пирински. В България 40% от населението в застрашено или в бедност, 30% са в тежки материални лишения. Това е кризата.

“Как стимулираме хората да работят спрямо приниципите на пазарната икономика, да се преквалифицират”, попита Беновска.

“Кога му се работи на човек?! Когато чувства, че се подиграват с него, когато няма сигурност, че ще му платят от страна на недобросъвестни работодатели. Сивата икономика е два пъти по-голяма от средната за ЕС”, заяви Георги Пирински. Според него, трябва да се търси съгласие за развитието на икономиката.

“Колко са богатите хора в ръководството на БСП в ИБ и НС?”, попита Беновска.

Георги Пирински отговори, че е предложил в устава на партията да се запише етичен кодекс, който да отговори на тези въпроси. Това зависи от председателя на НС на БСП Корнелия Нинова. На следващия пленум БСП трябва да представи визията си за развитието на България. По-различната формула, която БСП трябва да предложи, се казва суверенна демокрация. Това понятие беше употребено от португалския премиер в негова реч, поясни Пирински. Това означава да се постигне суверенитет от международните финансови институции, ЕС, Световната банка и Международния валутен фонд. Срещу това се надига вълна от евроскептицизъм, който стига до краен национализъм, ксенофобия. Изход от кризата може да има като се увеличат заплатите.

“Трябва ли Бойко Борисов да Ви чуе, тъй като той е на кормилото трети мандат премиер, с Вие сте едни от мъдреците в политиката”, попита Беновска.

Политиката на ГЕРБ е изградена на този модел. Това е поредица от постижения, които те отчитат – на бюджетни ограничения, свиване на разходи, посочи Пирински.Той допълни още, че социалдемократите дълго време са се придържали към тази политика, което е причина за отлива на доверие към тях. На въпрос, дали Борисов води лява политика, Пирински отговори, че ГЕРБ са десни и не могат да изпълняват леви политики.

Оценка на президента Румен Радев

“Как оценявате една година от встъпването на Румен Радев в президентската институция?”, попита Беновска.

Според Георги Пирински, Румен Радев успя да спечели обществено признание като човек, който се стреми да защити надпартиен, национален интерес. Президентът с изявленията си от последните месеци в УНСС говори за паралелната държава и неосветлените процеси.

“Ако е тъмно в държавата, как президентът Радев успя да бъде избран за президент, нямаше ли да бъде затъмнен неговия избор и ГЕРБ да си сложат свой президент в тъмното”, попита Беновска.

Румен Радев спечели подкрепата на БСП, една от водещите политически сили и след това с изявата си спечели широко одобрение.

Ако не беше ДПС, Радев щеше ли да спечели”, репликира Беновска.

Пирински отговори, че не се наеме да анализира ключовата роля на ДПС. За Радев гласуваха много от хората, които не гласуват и не одобряват политиката, защото са гневни. Трябва да има градивно начело на обществото, което да отговори на гнева и да го изведе към позитивна стъпка.

Бъдещето на ЕС? Ислямизацията. Новата бюджетна рамка, борбата с фалшивите новини. Ще бъде ли преизбран Станишев начело на ПЕС?

Харесвате ли ислямизацията на Европа", попита Беновска.

Действията на Унгария не са адекватен отговор на опасността от ислямизация. Орбан проповядва подчертан национализъм и много тежко урежда унгарското общество. България има исторически опит за съвместното етническо съжителство.

“Ще бъде ли Станишев преизбран за председател на ПЕС”, попита Беновска.

Това още не е известно, отговори Пирински.

“Ще мине ли бюджетната рамка за новия бюджет на Европа”, попита Беновска.

Това ще е съвместно решение и трябва да има отпор на тази рамка, защото тя не решава проблема с неравенствата, отговори Пирински.

“Обсъждат се фалшивите новини. Фалшивите новини деформират ли политиката на България, Европа и света”, попита Беновска.

“Фалшивите новини деформират не само политиката, но и представата на хората за реалността. Това в предизвикателство за всяка медия”, отговори Пирински.

“Защо от 2009 г БСП не е печелила избори и от 1990 г няма кмет на София. Защо 18 години ЕНП, а не ПЕС е начело на Европа”, попита Беновска.

“Причините са повече от една и са свързани с положението с цяла Европа. Европейската социалдемокрация провеждаше политика по ограничения на бюджета, на плоския данък, на недостатъчно заявена социална алтернатива”, обобщи Георги Пирински пред Илиана Беновска в предаването “Беновска пита”  по Радио К2 и Канал 3 на 13 май 2018 година.

Цялото интервю и видеото към него можете да видите тук.