Обединение на прогресивните сили в Европа

На 16-ти и 17-ти март в Атина се проведе конференция под надслов „Да обединим сили за една различна Европа“, организиран от Прогресивния форум в Европейския парламент. Представители на различни партии и аналитични центрове от европейската левица, социалисти и зелени, заедно с учени и членове на други прогресивни политически формации от Австрия, Хърватия, Белгия, Франция, Ирландия, Каталония, Португалия, Гърция, България и др., обмениха мисли и идеи за настоящето и бъдещето на ЕС. Сред ораторите се откроиха гръцкият министър на труда Ефи Ахциоглу, Димитрис Пападимулис, зам.-председател на ЕП и член на СИРИЗА, Ана Мария Гомез – евродепутат от групата на Социалистите и демократите, както и Ска Келер, съпредседател на групата Зелените/Европейски свободен алианс в ЕП. Името й нашумя в България в началото на февруари т.г., когато посети Кресна и Банско, за да разбере повече за екологичните казуси свързани с магистрала "Струма" и с протестите за Пирин.

Българският евродепутат от групата на Социалистите и демократите в ЕП Георги Пирински акцентира върху необходимостта от промяна на пораженческата нагласа, която мнозина прогресивни формации са заели спрямо предстоящите евроизбори през юни догодина. Освен това открои добрия пример на Португалия и успехите на коалиционното правителство на Антонио Коща, след като за едва две години социалисти, комунисти и синдикални организации, доказаха, че управление извън неолибералната парадигма на строги бюджетни съкращения, е не само възможно, но и успя да изведе страната от наложената й спасителна програма от тройката международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) за драстични икономии. Според българския евродепутат „различната Европа“ трябва да се основава на три основни елемента: категорично отхвърляне на досегашния бюрократски и технократски модел на управление на Брюксел; реален растеж на икономиката, който не просто механично регистрира процент-два подобрение, а който реално се усеща от гражданите; и не на последно място – социална стабилност чрез интеграция и обединение на хората и на обществата. Пирински даде за пример забележителната солидарност проявена от гръцкото общество след трагичния инцидент със съгражданката ни Костадинка Кунева, която също присъства на конференцията и беше сърдечно приветствана с бурни аплодисменти от всички присъстващи.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас закри форума със запомнящо се изказване, в което подчерта, че днес е от решаващо значение да започнем дискусия за необходимостта от ново ляво в Европа, нова европейска левица, която ще се роди от съществуващите противоречия, но и ще обедини прогресивните сили. Тя трябва да бъде по-радикална и да се бори по-твърдо за социалните права на мнозинството от хората, да бъде по-европейска, антинационалистическа и по-екологична. Според него прогресивните сили са изправени пред историческа възможност да представят "реалистичен политически план за Европа, която да служи на своите граждани чрез демокрация, равенство и солидарност“.