Пирински към министър Петков: работете за Социална Европа!

На 23 януари 2018 г. министър Бисер Петков представи приоритетите на българското председателство пред Комисията по заетост и социални въпроси на ЕП (КЗСВ).

В изказването си евродепутатът - социалист Георги Пирински подчерта, че приемането на Европейския стълб на социалните права не е случайно, а израз на недоволството от растящите неравенства и необходимостта от тяхното преодоляване. Българското председателство има изключително отговорната задача да превърне принципните постановки на Стълба в конкретен дневен ред с практически резултати. Проектодирективата за баланса  между професионалния и личния живот е първият тест за превръщане на Стълба в реалност. Този документ предвижда пълноценно участие на жените на трудовия пазар и добро съчетаване на ангажиментите за отглеждане на децата и полагането на грижи за зависими лица. Българското председателство ще трябва да търси баланс на различните  интереси предвид отрицателната позиция на европейския бизнес, който оспорва проекта като неработещ и увреждащ конкурентноспособността на фирмите.

Пирински отбеляза също така, че при обсъждането на новия Европейски орган по въпросите на трудовия пазар би било полезно българското председателство да отчете опита на Платформата за недекларирания труд. Въпреки кратката дейност на Платформата, резултатът към днешна дата е натрупване на полезен обмен на опит и фокусиране върху най-важните проблеми в областта на противодействието на недекларирания труд.

По-нататък Пирински допълни, че Многогодишната финансова рамка ще е от решаващо значение за периода след 2020 г. Евродепутатът насочи вниманието на министъра към приетите в същия ден от КЗСВ поправки, предложени от Групата на социалистите и демократите, които предвиждат заместването на  сегашната бюджетна рамка на ограничения с бюджетни ресурси, осигуряващи пълно финансиране на социалните приоритети, произтичащи от Европейския стълб на социалните права, както и от самите Договори за ЕС.

В отговор на въпросите, поставени от Г. Пирински, министър Петков сподели необходимостта от реализиране на Стълба на социалните права, отбелязвайки, че сега се навлиза във фазата на изпълнение,  както и че бюджетната рамка следва да служи на целите на Социална Европа.