Интервю на Таня Величкова от БНР с Георги Пирински по повод изложбата и конференция на тема "Балканите и Югоизточното Средиземноморие: Споделени спомени, общо бъдеще"

Таня Величкова: Изложба и конференция на тема "Балканите и Югоизточното Средиземноморие: Споделени спомени, общо бъдеще" ще се проведе в Брюксел, в ЕП днес. Един от организаторите е евродепутатът Георги Пирински. Останалите са депутати – колеги от други държави, но лично от него ще разберем идеята на събитието.

  • Здравейте г-н Пирински.

Георги Пирински: Здравейте. Добър ден.

  • Кои са останалите колеги, с които организирате това събитие  и каква е идеята?

Участват още трима души, като най-активна сред организаторите е  г-жа Костадинка Кунева. Знаете, че тя е евродепутат от групата на Европейската обединена левица. Нейна е идеята да се потърси общото в античността и в средновековното наследство на народите от Югоизтока и към тази инициатива се включиха  Мария Грапини (евродепутат от Румъния) и колегата  Неоклис Силикиотис (Кипър). Ние с г-жа Грапини сме от групата на Социалистите и демократите в ЕП, а г-жа Кунева и г-н Силикиотис са от Европейската обединена  левица.

  • Т.е. - от миналото в бъдещето - на Балканите обикновено казваме, че трудно си говорим, когато става дума за история, но вие ще го направите в този формат и ще погледнете към европейското бъдеще? Това в контекста на нашето европредседателство има по-специален смисъл.

Така е, права сте. Един много интересен аспект на днешната конференция е фотоизложбата, която предшества самата конференция. Тя е дело на фотографа Иво Хаджимишев и е част от една много богата колекция, резултат от няколкогодишен проект, субсидиран от холандска фондация. Тази колекция съдържа фотоси на открития в земите на днешните Гърция, България, Румъния, Кипър - наследство от художествени, исторически екземпляри, които говорят за присъствието и съчетаването на много древни култури. Става дума за източнохристиянската, за арабската култура, пренесена през годините на отоманско владичество, а също и за близкоизточните влияния на номадската култура. Проследява се онова, което е създало културна среда, една общност, която и днес дава своя отпечатък върху начина, по който се формираме и гледаме на света.

Другият аспект на дискусията, която предстои, а именно този, който вече споменахте и в днешния, и в утрешния ден отново да видим дали тази част от Европа, Източна Европа, Източното Средиземноморие, може да се развива като един регион, отворен към Евразия, Близкия изток, Северна Африка и като част от ЕС да играе позитивна роля за развитието на ползотворни взаимоотношения със страните от тази част на света.

  • Югоизточното Средиземноморие на фона на Западните Балкани?

Не толкова на фона на Западните Балкани, колкото на фона на участието им в една общност с балканските народи. С това, което през вековете ги е свързвало и разбира се, което има много голямо значение за целия балкански регион. Като фактор, който допринася за позитивното развитие на целия район.

  • Имате намерение да погледнете и още по-напред, към румънското председателство? Не е ли твърде рано?

Защо да е рано? Вие знаете, че поначало се мисли общо за три последователни председателства. Сега ние участваме в този 18 месечен период (рамка), заедно с австрийското, разбира се като наследник на естонското председателство. Това е един непрекъснат процес където очевидно се търси да се разкрият по-дългосрочни тенденции, които да се анализират, а това не се ограничава с едно председателство.

  • От гледна точка на Брюксел, Страсбург, европейските институции, как ви се струва началото на нашето председателство? Четем публикациите на нашите колеги от „Сърцето на Европа“, питаме се защо точно това решават да извадят на преден план. Така ли им изглеждаме наистина? Става въпрос за корупцията и не особено приятни оценки за състоянието ни.

Това е нещо, което очевидно намира тук, както казахте, място на страниците на печата и се коментира. Разбира се, че не е приятно. Според мен, трябва да запазим една балансирана перспектива в това отношение. Преди всичко да не си затваряме очите по отношение на онова, което е реален проблем и да имаме самосъзнанието и нагласата да го погледнем обективно, не да реагираме първосигнално - „вижте, чернят ни!“, а достатъчно категорично да заявим, че това не е някакъв изолиран български проблем. В Европа и в ЕС знаете до каква степен остро се коментира цялата тази система за избягване на данъци, за офшорни райски места, така наречени, където за много водещи многонационални компании, а и в много западноевропейски страни съществуват условия за такъв род, абсолютно недопустими практики. Така, че аз лично бих подходил достатъчно балансирано, ако щете, към цялата тази кампания, изтъквайки, че имаме сериозното намерение да полагаме усилия, заедно със структурите в ЕС, тези явления да бъдат ограничавани.

  • Благодаря ви, ще очакваме новините и изводите от вашата дискусия.

Благодаря ви за интереса. Лек ден.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл от сайта на БНР