Пирински за кохезията - силно разбалансиран Съюз няма бъдеще!

В изказването си днес при пленарния дебат за кохезионната политика, евродепутатът социалист Георги Пирински подчерта, че ключовото предизвикателство пред Европейския съюз днес са задълбочаващите се неравенства в Съюза. Затова кохезионната политика, която е ключов инструмент за борба с неравенствата, днес придобива ново, още по-голямо значение.

Пирински изтъкна, че безвъзмездната помощ трябва да запази водещата си роля за основните публични политики, а финансовите инструменти биха могли да имат допълващ принос. Той посочи, че безспорно са необходими усилия за привличането и съчетаването на частни инвестиции с публични средства, но трябва да има ясно разграничаване на сферите, в които безвъзмездната помощ или финансовите инструменти работят най-добре. При използването на структурните и инвестиционните фондове най-важното е да се постигат целите на сближаването.

В заключение Пирински предупреди, че ако не се възприеме решителна политика в полза на сближаването, трябва да е ясно, че силно разбалансиран Съюз няма бъдеще.