33 % от жените в Европа са били жертви на насилие – ЕС трябва да действа сега, настояват социалистите и демократите

Членовете на Европейския парламент от Групата на социалистите и демократите осигуриха голямо мнозинство в подкрепа на резолюция, призоваваща ЕС да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени, известна и като „Истанбулската конвенция“.
Резолюцията също така призовава ЕС да ускори действията си за борба с насилието срещу жени чрез приемането на съответното европейско законодателство. Целта следва да бъде да се засили отговорът на ниво ЕС в допълнение към класифицирането на насилието срещу жени като особено сериозно престъпление в контекста на договорите за ЕС.
 
Евродепутатът и говорител на Групата на социалистите и демократите по въпросите на правата на жените и равенството на половете Мари Арена заяви:
„Днес отправихме силно и ясно послание към Съвета и Комисията: половинчатите действия повече не са приемливи. Една трета от всички жени в Европа са били жертва на физическо или сексуално насилие. Действията от страна на ЕС отдавна вече са закъснели!
Изкореняването на насилието срещу жени винаги е било приоритет за Групата на социалистите и демократите и се радваме, че тази резолюция получи такава широка подкрепа. Ратифицирането на Истанбулската конвенция ще бъде стъпка в правилната посока. Жените имат право да се чувстват сигурни и защитени независимо в коя част на ЕС живеят.“
 
Евродепутатът и преговарящ от страна на социалистите в ЕП по текста на резолюцията Кристин Рево д‘Алонс-Бонефоа добави:
„Крайно неприемливо е, че само половината от държавите-членки на ЕС са ратифицирали Истанбулската конвенция. Насилието срещу жените и момичетата е ужасен бич, който нанася поражения на Европа и на целия свят. ЕС трябва да действа спешно по този въпрос!
Ратифицирането на Истанбулската конвенция е от особена важност, но не е достатъчно. Поради това се борихме толкова силно да включим в текста на резолюцията и призив за приемането на европейска директива за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и момичетата. В ситуация, в която едва една трета от жените жертви на насилие избират да се обърнат за помощ към полицията и голяма част от извършителите на насилствени действия срещу жени не са обект на наказателно преследване, ние искаме да няма съмнение, че ЕС и европейските нации отстояват правата на жените.“
 
Евродепутатът социалист и председател на Комисията по правата на жените и равенството на половете в ЕП Ираче Гарсия Перез подчерта:
„Общество, в което половината от населението – жените, са в постоянен риск от това да станат жертви на насилие по полов признак налага всеки да поеме своята отговорност и да работи за изкореняване на тази неправда.
За съжаление няма единни статистически данни за цяла Европа, но според проучване, извършено от Агенцията на ЕС за основните права, 33 % от европейските жени са били жертва на някаква форма на насилие.
Спешно имаме нужда от европейска директива срещу насилието по полов признак. Става въпрос за прекъснати човешки животи, разбити семейства и бъдеще, обречено на болка. Какво повече трябва да се случи, за да предприеме действие ЕС?“

Истанбулската конвенция за предотвратяването и борбата с насилието срещу жените е първият правно-обвързващ документ в Европа по въпросите на насилието срещу жените. Това е и най-широкообхватният международен договор за справяне с насилието срещу жените, което представлява сериозно нарушение на човешките права.

Истанбулската конвенция влезе в сила на 1 август 2014 г. - три години, след началото на присъединяването на държавите към документа през 2011 г. Към днешна дата всички държави-членки на ЕС са подписали конвенцията, но само 14 са я ратифицирали (Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Италия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция).

През месец октомври 2015 г. Генерална дирекция „Правосъдие“ изследва възможностите ЕС да подпише/ратифицира конвенцията и представи пътна карта за присъединяването на Съюза към нея. През месец март 2016 г. беше представено и предложение за решение на Съвета за подписване на конвенцията от страна на ЕС.