Докладът на Европейската сметна палата за 2015 г. - аналитичен и балансиран

Днес в хода на дискусията в пленарна зала по Годишния доклад на Европейската сметна палата за 2015 г.,  евродепутатът социалист Георги Пирински подчерта, че Сметната палата с право насочва вниманието към необходимостта да се възстанови доверието на европейските граждани като се покаже, че техните средства се оползотворяват по възможно най-добрия начин. В тази връзка, според Пирински,  Годишният доклад основателно откроява спадащия процент на грешки, както и факта, че 96,2% от ресурсите са били разходвани при съблюдаване на правилата, като едновременно с това обективно се назовават съществуващите проблеми. Друга положителна страна на документа е, че в него Сметната палата изтъква решаващото значение на крайните резултати, а не просто спазването на правилата сами за себе си.

Пирински също така посочи, че тазгодишният Доклад се появява в момента на средносрочния преглед на Многогодишната финансова рамка 2014-2020, доколкото прегледът е длъжен да мобилизира всички необходими ресурси в борбата срещу младежката безработица, бедността и социалното изключване, както и за справяне с предизвикателствата свързани с миграцията.

В заключение Пирински заяви, че Сметната палата заслужава висока оценка за работата й вложена в съдържателния и аналитичен Годишен доклад за 2015 г.